فهرست مطالب

فصلنامه حکمت اسلامی
پیاپی 1 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • د
    صفحه 1
  • حسن معلمی صفحه 9
    از مباحث مهم معرفت شناسی، مبنا پیدا کردن برای علم و معرفت است؛ مبنایی که ضمانت صحت داشته باشد و ضمانت آن ذاتی باشد و از غیر کسب نکرده باشد.
    از جمله این مبناگروی، ارجاع علوم حصولی به علم حضوری است که از سوی مرحوم علامه طباطبایی برجسته و تبیین شد و دستاوردهای مهم معرفت شناسی دارد؛ به ویژه با توجه به توسعه آن از سوی شاگردان ایشان همچون شهید مطهری.
    از جمله این ارجاعات، ارجاع مفاهیم فلسفی به علوم حضوری است که مفهوم علت و معلول از این دسته مفاهیم است؛ مفاهیمی که از سوی هیوم ساخته ذهنی و از سوی کانت قالب ذهنی پنداشته شد و معرفت شناسی را به سمت شکاکیت و نوعی نسبیت کشاند.
    با ارجاع این دسته از مفاهیم به علم حضوری، قضایای برآمده از این دسته مفاهیم ضمانت صحت می یابد و می تواند ناظر به واقع باشد؛ هر چند بدون این ارجاع نیز اصل علیت و بدیهیات اولیه بشر قابل دفاع است که نوشتاری جدا می طلبد و اصل مطلب در کلمات فارابی آمده است.
    از دیگر موارد ارجاع، ارجاع محسوسات ظاهری به علم حضوری است که تبیین روشنی بود بر دو مطلب: 1. خطا در احساس نیست، بلکه خطا در تطبیق است. 2. محسوسات جهت مطابقت به تبیین نیاز دارند و به صرف احساس نمی توان به طور قطع گفت امر محسوس در خارج موجود است یا چه ویژگی ای دارد.
    کلیدواژگان: علم حضوری، علم حصولی، ارجاع علم حصولی به علم حضوری، معقولات ثانیه فلسفی، علامه طباطبایی
  • مسعود آذربایجانی صفحه 37
    موضوع بحث، روان شناسی تجربه دینی است و مسئله ای که دنبال شده، چیستی گزارش ها و مطالعات روان شناسان و تحلیل های روان شناختی درباره تجربه دینی است. روش ما در این بحث، تحلیل محتوا و گزارش توصیفی تحلیلی و انتقادی است که با شیوه کتابخانه ای گردآوری شده است. محورهای اصلی بحث، پایه های زیستی در تجربه دینی، مقدمات و شرایط روان شناختی تجربه دینی، تاثیر داروهای روان گردان در تجربه دینی و معیارهای روان شناختی تمیز تجربه صادق و کاذب است. بر اساس شواهد تجربی و بیان های فیلسوفان اسلامی در این مقال تجربه دینی را صرفا به عوامل زیستی نمی توان تقلیل داد. شرایط روان شناختی مانند صفای باطن، مراقبه، و ریاضت های علمی و عملی در پدیدایی و عمق تجربه دینی موثر است. نظریه ویلیامز جیمز، نظریه سوندن و اسناد به فعالیت نیم کره راست مغز از جمله تبیین های روان شناختی تجربه دینی است. داروهای روان گردان یا ایزدآران به وجود آورنده تجارب دینی نیست و درصورتی که نشانگان بالینی اختلال هذیان وجود داشته باشد، می تواند از علائم آسیب روانی باشد.
    کلیدواژگان: فلسفه دین، روان شناسی دین، تجربه دینی، روان شناسی تجربه دینی
  • حسن رمضانی صفحه 73
    در بین سخنان اهل معرفت یا اشعار شاعران عارف، گاه ابیات و عباراتی به چشم می خورد که اگر معنای آنها شرح و توضیح داده نشود و مقصود گوینده کلام به خوبی تبیین نگردد، به صورت آموزه ای مخالف با دستورات شرع مقدس جلوه گر می شود. از جمله این عبارات که موجب گردیده برخی از علمای دین، عارفان راستین را به اباحه گری و شریعت گریزی متهم سازند، جمله معروف و مشهور «إذا ظهرت الحقایق بطلت الشرایع» است. مدعای این مقاله این است که این عبارت و عبارت هایی از این دست، هرگز به معنای رفع تکلیف در این دنیا نیست، بلکه مقصود از این عبارت، همان معنایی است که از برخی آیات و روایات استفاده می شود؛ یعنی تا وقتی مرگ فرا نرسیده و هنوز حجاب دنیا از جلو دیدگان برطرف نگشته و پرده ها کنار نرفته، شرایع اعتبار دارند و انسان می تواند بر اساس آنها در طریقت قدم نهاده و بدین گونه مقدمات قرب و وصول خویش را به حقیقت فراهم آورد؛ لیکن وقتی مرگ او فرا برسد و حجاب ها و پرده ها از جلو چشمانش کنار روند، شرایع برای او اعتباری ندارد و دیگر نمی تواند کاری انجام دهد، بلکه او می ماند و اعمالی که انجام داده است. نگارنده در این مقاله با استناد به سخنان اهل معرفت و تحلیل و تبیین آنها درصدد اثبات این مدعا برآمده است.
    کلیدواژگان: شریعت، طریقت، حقیقت، رابطه طولی، اباحه گری، رفع تکلیف
  • عسکری سلیمانی امیری صفحه 99
    بی گمان یکی از امتیازهای فیلسوفان اسلامی از عصر فارابی تاکنون در برابر دیگر اندیشمندان اسلامی در اثبات واجب، برهان صدیقین آنان است. اما در این برهان چه ویژگی ای نهفته است و معیار آن چیست که بر دیگر براهین ممتاز می شود. در واقع سوال پژوهش این است که معیار صدیقین چیست که ملاصدرا، برهان ابن سینا را صدیقین نمی داند؛ در حالی که ابن سینا برهان خود را متصف به صدیقین کرده است؟ آیا فارابی که طراح برهان صدیقین است، با ملاصدرا در معیار صدیقین هم سخن اند یا هر یک معیار جداگانه ای دارند؟ آیا علامه با همان معیار برهان صدیقین را ابداع کرده است؟ در این تحقیق معلوم می شود فارابی، ابن سینا، ملاصدرا و علامه طباطبایی یک معیار برای برهان صدیقین معرفی کرده اند، اما اینکه آیا برهان هایی که ابن سینا و ملاصدرا ارائه داده اند، ملاک صدیقین را دارد یا خیر، به بررسی نیاز دارد. در این تحقیق نشان داده ایم برهان ابن سینا و سه برهان از ملاصدرا ملاک صدیقین را ندارند و برهان ملاصدرا در مفاتیح الغیب و برهان علامه طباطبایی در تعلیقات بر اسفار واجد ملاک صدیقین اند.
    کلیدواژگان: برهان صدیقین، معیار صدیقین، ابن سینا، ملاصدرا، علامه طباطبایی
  • محمد رضاپور صفحه 123
    شیخ در فصل نخست نمط چهارم اشارات با بهره جستن از طبایع مشترک که ضمن اشیای مادی موجودند، استدلالی را ترتیب می دهد بر بطلان ماده گرایی که دو برداشت از آن قابل طرح است. بنابر برداشت نخست طبایع اشیاء موجود و مجرداند و بنا بر برداشت دوم موجود و نامحسوس اند، گرچه مجرد نمی باشند و برداشت اول مورد تامل شارحان و اندیشمندان بعدی قرار گرفته است. در این استدلال، میان طبیعت کلی یا بشرط لا که مجرد است، و طبیعت من حیث هی که لابشرط است، خلط شده است. آنچه در ضمن افراد مادی موجود است، طبیعت من حیث هی است که به نعت کثرت موجود بوده و مادی است و آنچه مجرد است طبیعت به شرط لاست که در ضمن افراد موجود نیست.
    در این مقاله می کوشیم با الهام گرفتن از کلمات شیخ، استدلال وی را به گونه ای تقریر کنیم که در معرض این اشکال نباشد. به گمان نگارنده، شیخ درصدد است با اثبات نارسایی حواس در دریافت طبایع محسوس، مبنای معرفت شناختی و روش شناختی ماده گرایی را ابطال نماید، نه اینکه آن را اثبات کند. در ضمن اشیای مادی، طبیعت غیرمادی موجود است و مقصود شیخ از نامحسوس بودن طبیعت، نامحسوس هستی شناختی نیست، بلکه نامحسوس روش شناختی و معرفت شناختی است.
    کلیدواژگان: ابن سینا، ماده گرایی، ماتریالیسم، کلی طبیعی، کلی عقلی، طبیعت، محسوس
  • حسن عبدی صفحه 145
    پرسش اصلی این تحقیق بدین قرار است: اصل عدم تناقض از نظر ارسطو چگونه تقریر می شود و واجد چه نقش معرفتی است؟ در این تحقیق با استفاده از روش تحلیلی و با تمرکز بر آثار ارسطو به بررسی چیستی و نقش های معرفتی اصل عدم تناقض پرداخته ایم. بر اساس نتایج این پژوهش، ارسطو در مجموع هفده بیان از اصل عدم تناقض را در آثار خود مطرح کرده است. می توان این بیآنها را در دو دسته کلی طبقه بندی کرد: تقریر هستی شناختی و تقریر منطقی. در تقریر هستی شناختی، مفهوم «هستی» محور اساسی بیان اصل عدم تناقض را تشکیل می دهد؛ در حالی که در تقریر منطقی، اصل عدم تناقض، استفاده از مفاهیم قضیه، سلب و ایجاب محور قرار گرفته است. در این پژوهش نشان دادیم که تقریر هستی شناختی اصل عدم تناقض به تقابل مفردات بازمی گردد و بر این اساس، می توان به این نتیجه رسید که قیدهایی که ارسطو در تقریر منطقی خود از اصل عدم تناقض به کار برده، در حقیقت برای بیان یگانگی دو مفهوم در همه شروط و حیثیت هاست و تنها تفاوت آنها در نفی بودن یکی در مقایسه با دیگری است. بر اساس یافته های این پژوهش، از نظر ارسطو، اصل عدم تناقض در فرایند پیدایش معرفت، نسبت به هر گونه معرفتی، خواه معرفت تصوری یا معرفت تصدیقی، از اولویت مطلق برخوردار است. به عبارت دیگر «اصل عدم تناقض در فلسفه ارسطو برای تحصیل هر گونه معرفتی، به نحو مطلق άρχή (= آرخه؛ اصل، arche) است». مقصود از «اولویت مطلق» آن است که اصل عدم تناقض واجد چهار نقش معرفتی است. این چهار نقش عبارت است از: ابتنای توجیهی، ابتنای حکایی، ابتنای دلالی و ابتنای عملی.
    کلیدواژگان: اصل عدم تناقض، اجتماع نقیضین، ارتفاع نقیضین، ام القضایا، ابتنای توجیهی، ابتنای حکایی، ابنتای دلالی، ارسطو
  • روح الله سوری صفحه 185
    مفاهیمی که ذهن از اشیای خارجی انتزاع می کند، چند دسته اند: ابتدا «مفاهیم ماهوی عرضی»، سپس «مفهوم ماهوی جوهر» و در پایان «مفاهیم فلسفی». آدمی به علم حضوری می یابد که تنها هنگامی آثار ویژه خود را داراست که بتوان آن را «موجود» نامید، و این منشا پیدایش مفهوم «وجود» است.
    مفاهیم یادشده از یک تحقق به دست می آیند که او محکی همه آنهاست، اما یکی از این محکی ها اصل (پر کننده خارج) و دیگران فرع اویند؛ به اصطلاح فلسفی شیء اصیل، حیثیت تقییدیه شیء اعتباری است. مفاهیم ماهوی پیش از مفهوم وجود به ذهن می آیند؛ پس ذهن آنها را اصیل می پندارد. اما تصور دقیق مسئله روشن می نماید محکی وجود عین تحقق خارجی و محکی ماهیت تعیین دامنه همان تحقق واحد در زمینه ویژه ای است.
    حیثیت تقییدیه سه گونه است: نفادی، شانی، اندماجی. چون تحقق اعراض امتداد تحقق جوهر و متحد با اوست، ویژگی نفاد بودن اعراض نیز با جوهر متحد می گردد. بنابراین، محکی مفهوم ماهوی که حاصل اتحاد محکی جوهر و اعراض است، برای محکی وجود خاصیت نفادی می یابد. البته مراد از نفاد، معنای نسبی اوست نه مطلق؛ زیرا هویت امکانی به سبب محدودیت وجود، ورای حد (ماهیت) خویش را پوشش نمی دهد و در ورای حد، عدم او صادق است، اما ورای حد، خود وجودی دیگری است، نه هیچ و پوچ.
    کلیدواژگان: اصالت وجود، اعتباریت ماهیت، رابطه ماهیت با وجود، حیثیت تقییدیه، حیثیت تقییدیه نفادیه
|
  • Hasan Muallimi Page 9
    To find a foundation for knowledge is among the important discussions in epistemology, a foundation that is self-warranted, not acquired from anything else. Referring knowledge by acquaintance to knowledge by presence is a foundationalist theory that is underlined and explained by Allama Tabatabaei. This theory which has been furthered explained by Martyr Mutahhari, his disciple, has many epistemic implications.One of such references is the reference of philosophical concepts such as the concepts of cause and effect to knowledge by presence. These concepts were considered as mental constructions by Hume and mental frameworks by Kant, leading thus epistemology to skepticism.By referring these concepts to knowledge by presence, they were able to deem the statements made out of these concepts as self-warranted and objective. The principle of causality and self-evident truths are however defendable, as mentioned by Farabi, without relying on such references. This is of course an independent research work. Another instance of reference is the reference of outwardly sensible things to knowledge by presence. It includes two things: 1) error is not in sense perception but in application (of sense perception) 2) to attain correspondence sensible things are in need of explanation, implying that one cannot definitely say that something exists in the external world and has certain qualities as soon as one senses it.
    Keywords: knowledge by presence, knowledge by acquaintance, referring knowledge by acquaintance to knowledge by presence, philosophical secondary concepts, Allama Tabatabaei
  • Masud Azarbaejani Page 37
    This study deals with the issue of psychology of religious experience with the aim of explaining the nature of psychological analysis put forth by psychologists about religious experience. Our methodology consists of giving a descriptive, analytic and critical account [of the subject under discussion] and analyzing its content on the basis of library research. The main questions addressed include biological foundations of religious experience, prerequisites and psychological conditions for religious experience, impact of psychotropic drugs on religious experience and psychological criteria for distinguishing true experience from false one.Based on empirical evidence and the theories presented by Muslim philosophers the author concludes that religious experience cannot be altogether reduced to biological factors. Psychological conditions such self-purity, vigilance and theoretical and practical asceticism are influential in the emergence and deepening of religious experience. The theories of William James and Sunden that attribute [religious experience] to the activities of the left side of brain are among the psychological explanations of religious experience. Psychotropic drugs do not bring about religious experiences. If there is any clinical disorder symptom of hallucinating [with a person] it can only show a psychological disease.
    Keywords: philosophy of religion, psychology of religion, religious experience, psychology of religious experience
  • Hasan Ramadani Page 73
    There are phrases and poems among the words and poems of mystics, which if not explained properly, tend to be against religious commandments. Among such words that have caused religious scholars to accuse true mystics of remissness and carelessness, is the famous sentence according to which when truths are revealed religious laws are abrogated. According to this article, such phrases never deny the existence of obligations in this world. Instead they mean the same thing as some verses and traditions mean, that is one needs to act in accordance with religious laws and thus attain proximity to truth, as long as one has not died. However when one dies and there is no longer any curtain that prevents one from seeing the truths, [one can no longer act in accordance with religious laws for] such laws are no longer valid for him. He remains with whatever he has done. Relying on the words of mystics and analyzing them, the author intends to prove the afore-mentioned theory.
    Keywords: religious laws, mysticism, truth, longitudinal relation, remissness, lifting obligations
  • Askari Sulaymani Amiri Page 99
    No doubt, one of the privileges of Muslim philosophers (from Farabi onward) over other Muslim thinkers in demonstrating the necessary being is their argument of truthful ones. What is the characteristic of this argument and what is its distinctive criterion? The question this research addresses is: what is the criterion for truthful ones? Mulla Sadra does not regard Avicenna's argument as the argument of truthful ones whereas Avicenna himself gives this name to his argument. Does Farabi, who is the founder this argument, agree with Mulla Sadra on the criterion of truthful ones or does he have his own separate criterion? Which criterion did Allama choose? This study shows that Farabi, Avicenna, Mulla Sadra and Allama Tabatabaei have introduced a single criterion for the argument of truthful ones. As to whether or not the arguments presented by Avicenna and Mulla Sadra have the criterion for truthful ones it is something that however needs to be assessed. This study shows that Avicenna's argument and three other arguments presented by Mulla Sadra do not enjoy having the criterion of the truthful ones. However the arguments presented by Mulla Sadra in his Mafatih and Allama Tabatabaei in his Commentary on Asfar are the [only] ones that have the criterion of truthful ones.
    Keywords: argument of truthful ones, criterion of truthful ones, Avicenna, Mulla Sadra, Allama Tabatabaei
  • Muhammad Rezapour Page 123
    In the first chapter of the fourth section of his al-Isharat, Avicenna, relying on the common nature of material things, presents an argument against materialism, which has been focused on by later thinkers. In this argument, the negatively conditioned nature is confused with the unconditioned nature. What is available with material examples is the unconditioned nature that is plural and material and what is immaterial is the negatively conditioned nature which is not available along with the instances of nature. Relying on Avicenna's words, this article tries to explain this argument in a manner that may not be prone to this objection. According to the author, Avicenna wants to falsify the epistemic and methodological foundations of materialism through showing the inefficiency of senses in perceiving sensible natures. Material things include an immaterial nature. When Avicenna says that nature is not sensible he does not intend to say that it is not sensible ontologically. Instead he intends to say that it is not sensible methodologically and epistemologically.
    Keywords: materialism, natural universal, intellectual universal, nature, sensible
  • Hasan Abdi Page 145
    The main question addressed by this study is: What is Aristotle's formulation of the principle of non-contradiction and what are its epistemic roles? Using an analytic methodology and based on Aristotle's works this study assesses the nature and epistemic roles of the principle of non-contradiction. Based on this study, Aristotle has, on the whole, given seventeen formulations of the principle of non-contradiction. One can arrange these formulations into two groups: ontological formulations and logical formulations. The former focuses on 'existence' as the axis of the formulation of the principle of non-contradiction whereas the latter concentrates on the concepts of statement, negation and affirmation. According to this study, the ontological formulation of the principle of non-contradiction can be reduced to the opposition of words. Thus the limitations considered by Aristotle in his logical formulation of the principle of non-contradiction explain the unity of two concepts under all circumstance and the only difference they have is that one is negative in comparison to the other. Based on the findings of this research, Aristotle is of the view that in attaining knowledge the principle of non-contradiction is prior to any other type of knowledge whether notion or assertion. In other words, in Aristotle's philosophy the principle of non-contradiction is a principle (arche) for obtaining any other type of knowledge. The 'absolute priority' indicates that the principle of non-contradiction plays four epistemic roles which consist of justificatory base, indicatory base, signification base and practical base.
    Keywords: principle of non, contradiction, conjunction of two contradictory things, elimination of two contradictory things, origin of all statements, justificatory base, indicatory base, signification base, practical base, Aristotle
  • Ruhullah Suri Page 185
    The concepts mind makes after encountering external objects are of these types: accidental essential concepts, substantial essential concepts and finally philosophical concepts. You can have your distinctive characteristics when you are existent. The origin for the emergence of 'existence' is knowledge by presence (immediate knowledge). These concepts emerge from a single 'realization' and this single realization is indicated by all of them. However the object of one of these indications is the trunk whereas others are the branches. Philosophically speaking, the real is a prerequisite for the unreal. Essential concepts enter into one's mind before existential concepts and that is why mind considers them as real. Careful analysis shows that the object indicated by 'existence' is the same of the objective realization and the object indicated by essence is the limit of that realization in a specific domain. Conditional modes are of three types; nafadi, shani and indimaji. Since the realization of accidents is the extension of the realization of substance and is thus united with it the fact that accident is nafadi (terminable) can be attributed to substance. Thus the object indicated by essential concept turns into nafadi characteristic for existence. Here the relative meaning of nafad is taken into account rather than its absolute meaning. This is because possible identity owing to its limitation does not include anything beyond its essence. [In other words] it is not available beyond its essence, though there are other beings over there, for it is not empty over there.
    Keywords: primacy of existence, non, primacy of essence, relation between essence, existence, conditional mode, nafadi mode